top of page

akademik başarı için olmazsa olmazlar....

Güncelleme tarihi: 14 Ara 2023

Herkese merhaba, ilk yazımla sizlerle beraberim. Bu yazıyı; okuduğum akademik makalelere, katıldığım eğitimlere, uzmanlarla yaptığım görüşmelere ve kişisel tecrübelerime dayanarak yazıyorum.

Akademik başarı, içinde bulunduğumuz dönemde hayatlarımızın büyük bir kısımını kaplıyor. . Öğrenciler aslında kendi başarılarını en çok önemseyen kişiler olsalar da nasıl yol alacaklarını bazen bilemezler. İşte bu yazıda öğrencilerimiz için bazı tüyolar vermek istedim. Akademik başarının olmazsa olmazlarını şöyle bir sıralayalım bakalım, nelerle karşılacağız:

  1. Düzenli Çalışma Alışkanlığı

  2. Zaman Yönetimi

  3. Hedef Belirleme

  4. Öğrenme Stilleri

  5. Sağlıklı Yaşam

  6. Motivasyon

  7. Kaynak Kullanımı

  8. Stres Yönetimi

İyi hoş, bu maddeler çok güzel de nasıl olacak bu işler acaba?

Buyurun birlikte madde madde bakalım:

1. Düzenli Çalışma Alışkanlığı:

İlk yapmamız gereken, her gün belirli saatlerde ders çalışmayı içeren bir rutin oluşturmak ve bu rutine sadık kalmak. Ara sınıf öğrencilerime önerim, hafta içi her gün okuldan geldikten sonra, o gün okulda işlenen konuları tekrar etmeleridir

Sınav hazırlığı sürecindeki öğrencilerim için ise benzer şeyler önereceğim.. İlk başlarda zamanınızı çok alacakmış gibi düşünseniz de, bir konuyu gerçekten öğrenmeden, o konu ile alakalı karşılaşabileceğiniz tüm soru örneklerini taramadan, diğer konuya geçmemenizi öneririm. Zaman konusunu kafanıza takmayın çünkü zaten bir süre sonra hızınız artacaktır ve siz bu kayıp olarak gördüğünüz süreyi kolaylıkla telafi edebileceksiniz.

2. Zaman Yönetimi:

Akademik görevleri öncelik sırasına koymak, bir takvim kullanmak ve erteleme alışkanlıklarından kaçınmanıza yardımcı olacaktır. İşte adımlar;


Hedef Belirleme: Yapılacak iş için net hedefler koyalım. Örneğin; Matematik yazılısından 80 almak hedefim.

Önceliklendirme: Görevleri önem sırasına göre sıralayalım. Yani ders saatinde ders, mola saatinde mola, gezme saatinde ise gezmek.

Zaman Tahmini Yapma: Her bir görev için ne kadar zaman gerektiğini tahmin edelim. Planlamayı senin için kimse yapamaz. Sana en uygun planlama kendinin yaptığıdır.

Takvimleme: Görevleri belirli gün ve saatlere atayalım. Hafta içini ders çalışmaya, hafta sonunu ise sosyal hayatına ayıralım.

Ara Vermeyi Planla: Verimliliği artırmak için düzenli aralar planlayalım. Ders çalışmak için ayırdığın süreler net olmalı, mesela 20 dakika efektif ders çalıştığında 10 dakika mola verelim.

Esneklik Sağla: Beklenmedik durumlar için zaman bırak.

İzleme: Planın uygulanışını izle ve gerektiğinde ayarlamalar yap. Bir ajandan ya da not defteri edinelim, o gün yapılacakları not alalım, bitirdiğimiz görevler için belirlediğimiz bir simge kullanarak görev listeni işaretleyelim.

3. Hedef Belirleme:

Kısa ve uzun vadeli hedefler koymak ve bu hedeflere ulaşmak için çabalamak motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olacaktır. Kısa vadeli hedefleri okul dönemleri için belirlerken uzun dönem hedeflerini okul bittikten sonra gireceğiniz üniversite sınavına göre belirleyebilirsiniz.


4. Öğrenme Stilleri:

Bir öğrenci için en iyi öğrenme şeklini en iyi kendisi bilir ve bunu da keşfetmesi zaman alabilir. Kimi öğrenci masa başında heykel gibi oturup çalışırken, kimisi eline ders notlarını alıp dolaşarak çalışır. Öğrenme şekli için keskin ayrımları doğru bulmuyorum. Bana sorarsanız, kendinize en uygun öğrenme şeklini bulana kadar aramaya devam edin.


5. Sağlıklı Yaşam:

İşte zurnanın zırt dediği yerlerden birisi daha :) Yeterli uykuyu, dengeli beslenmeyi ve düzenli egzersiz yaparak zihinsel ve fiziksel sağlığı desteklemeyi olmazsa olmazlarınız arasına almalısınız.

6. Motivasyon:

Kendini motive etme yöntemleri bulmanız, başarılarılarınızı kutlamak ve olumlu bir zihinsel tutum geliştirmek kendinize olan inancınızın sürekliliğine katkı sağlayacaktır. Şu yanlışa düşmeyelim, her şeyi başarmak gerçek bir olgu değil, başarmak içine elinizden gelenin en iyisini yapmak motivasyonunuzun temel kaynağı olmalı.

7. Kaynak Kullanımı:

İşin en kolay kısmı bu olabilir. Okullardan size ücretsiz şekilde verilen ders kitapları, Milli Eğitim Bakanlığı resmi web sitesinde yayınladığı bütün ders materyalleri yetecek de artacak bile. Yetmedi mi? Sizlere yardımcı olmaya hazır öğretmenleriniz, bizler her an yardıma hazırız. Bilin ki, öğretmenleri en çok sizin çabanız motive eder. O da yetmedi mi? İnternet kaynak cenneti.

8. Stres Yönetimi:

Stres yönetimi, akademik hayatın en önemli kısmı olabilir. Meditasyon, nefes egzersizleri ve açık hava yürüyüşleri, sevdiklerinizle geçirilen kaliteli zaman vb tekniklerle kaygınızı azaltabilirsiniz. Benim tecrübelerime ve fikrime göre hazırlığı yeterli olan öğrenci sınav kaygısı yaşamaz  Stres yönetimi için daha ayrıntılı bir yazı yazmayı planlıyorum. Takipte kalın ve önemli tüyoları kapın. 









 
 
 

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page